Potravinová intolerance

Problematika potravinové intolerance se do našeho povědomí dostala teprve nedávno, a to ruku v ruce s pojmy jako bezlepková strava, celiakie, strava bez laktózy, veganská strava, alergie na potraviny aj. 

Co je potravinová intolerance?

Potravinová intolerance je nesnášenlivost nebo přecitlivělost na určitou složku z potravin.

Není akutním onemocněním jako např. chřipka, rýma či akutní bolest páteře. Je to řekněme dlouhodobá „nepohoda„ našeho těla, která nám stěžuje život. Mezi nejčastější zdravotní obtíže spojené s potravinovými intolerancemi patří ekzémy, akné, vyrážky, bolesti hlavy až migrény, bolesti kloubů, snížená imunita, nadýmání, nespavost, průjem či naopak zácpa, úzkosti a deprese, dýchací problémy, svědění, gastritida apod. Tyto obtíže nejsou životu nebezpečné, ale omezují nás. Když s podobnými problémy přijdete ke svému obvodnímu lékaři, možná vám doporučí se vystavovat méně stresu, přestat kouřit či pít alkohol, případně si vzít nějaký ten „prášek„.

Toto onemocnění poměrně rychle narůstá a odhaduje se, že v současné populaci je postižených kolem 70 % lidí. Nejčastějším viníkem je náš životní styl, jednostranné stravování s velkým množstvím alergenů, ale i komplexní narušení střevní mikroflóry přes léky, hlavně antibiotika.

Co je potravinová alergie?

Tyto dva pojmy se častou pletou či zaměňují, jde však o dvě zcela odlišné věci.

Potravinová alergie je okamžitá reakce, při které pozření určité potraviny vyvolá v těle alergika aktivaci imunitního systému. Alergická reakce je zprostředkována protilátkami typu IgE. Alergické symptomy jsou způsobeny produkcí histaminu a dalších chemických látek.

Jak pracuji?

Na základě Vašich výsledků testů potravinové intolerance Vám udělám komplexní nutriční plán, s kterým se pracuje maximálně 3 měsíce.

  1. Klient se objedná na vstupní konzultaci, na které probíhá nutriční anamnéza dle jeho konkrétních obtíží. Současně se mu podají podrobné informace k laboratorním odběrům a testovacím balíčkům pro test potravinové intolerance. Je důležité nahlásit, pro kterou variantu testovacích balíčků se klient rozhodl, aby to bylo možné nahlásit laboratoři, která testovací balíček objedná.
  2. Odběr probíhá na laboratorních pracovištích EUC, kde klientovi odběrová sestra odebere krev. Je nutné s sebou na odběr přinést barevně vytištěnou a vyplněnou žádanku.
  3. Na základě imunologického vyšetření krevního séra se dále pracuje s klientem, a to formou rozpisu vhodných a nevhodných potravin, kdy se nastavuje tzv. "rotační dieta". Rotační dieta se vždy dodržuje po dobu 3 měsíců a do jídelníčku se vybírají potraviny, které v testu vyšly bez negativní reakce na Váš imunitní systém. Postupně se přidávají další potraviny.
    Je důležité podotknout, že se vždy pracuje s klientem individuálně dle jeho zdravotních potíží.
    Výsledky z imunologie a rotační dieta se zasílají e-mailem do 10 pracovních dnů od realizovaného laboratorního odběru.
  4. Kontrolní konzultace se doporučuje po 2 týdnech od počátku rotační diety, kdy je nutné opět zhodnotit zdravotní stav klienta a nastavit případné změny v jídelníčku.
  5. První viditelné zdravotní změny nastávají u klienta cca 2 týdny od počátku změny jeho stravovacích návyků.
  6. Závěrečná kontrola je pak za 3 měsíce od odběru v laboratoři, kdy se celkově zhodnotí zdravotní stav pacienta včetně měření a vážení.

Proč vznikají potravinové intolerance?

Přijímané potraviny se během trávení rozkládají na menší částečky, např. aminokyseliny, glyceridy atd. Ty neškodné procházejí skrz stěny střev do krevního řečiště. Někdy se ale ze střev do krevního řečiště dostanou i malé fragmenty částečně, nebo zcela nestrávené potravy. Usazují se v různých částech organismu, kde způsobují zdravotní potíže a projevují se širokou škálou příznaků, často v kombinacích. Imunitní systém je identifikuje jako cizí tělíska a reaguje tvorbou protilátek IgG.

Jedinou spolehlivou metodou je řešit problém komplexně pomocí laboratorního testování z krevního séra a nastavení eliminační diety dle individuálních výsledků. I zdravé jídlo, např. banán nebo rajče, může byt poměrně silný intolerant, který může spouštět zdravotní problémy.

Kdy bychom měli uvažovat o testech na potravinovou intoleranci?

Pokud již delší dobu pozorujete zdravotní obtíže bez zřejmé příčiny, a to zejména týkající se trávení, je vhodné uvažovat o vyšetření.

Vyšetření na potravinové intolerance probíhá pouze na základě vyhodnocení protilátek z krve, není tedy nijak invazivní a stačí k tomu jeden krevní odběr. Výsledky poté slouží k celkové analýze a vytvoření eliminačního jídelníčku, kdy je potřeba vyřadit problematické potraviny alespoň na dobu 2–3 měsíců. Úleva by měla přijít zhruba do třech týdnů, ale je potřeba zdůraznit, že nastolená změna by měla být vždy konzultována s odborníkem, aby nedošlo k nutriční či mikrosložkové podvýživě. Vyřazené potraviny je vždy potřeba adekvátně nahradit a celý jídelníček tak opět vyladit.

Příznaky potravinové intolerance

Akné, atopický ekzém
Akutní nebo chronické stavy úzkosti
Astma
Bolesti hlavy
Celiakie – přecitlivělost na lepek
Problematika imunity
Deprese
Gastritida
Hyperaktivita
Chronický únavový syndrom
Migréna
Nadváha

Nadýmání
Nespavost
Noční pocení
Oslabená imunita
Porucha pozornosti
Poruchy spánku
Problémy s váhou
Průjem, zácpa
Zadržování vody
Zánětlivé onemocnění střeva
Záněty průdušek

Problematické potraviny můžou být například:

Mléko a mléčné výrobky
Sója
Brambory a další lilkovité rostliny (rajčata, papriky, lilek)
Pšenice
Hovězí maso
Vepřové maso
Pomeranče
Káva
Kukuřice
Vejce
Kvasnice

Výsledky testů potravinové intolerance

Strana 1

Strana 2

Pracovní nabídka

Nabízím spolupráci na projektu potravinové intolerance pro ČR a SR ve spolupráci s laboratořemi a s imunology. Cílem je prevence vůči nemocem, které můžou být příčinou těžko identifikovatelných potíží.

celá pracovní nabídka

Dárkový poukaz

Dárkový poukazDarujte svým blízkým poukaz na vstupní konzultaci v oboru KLINICKÁ VÝŽIVA.
Dárkové poukazy zahrnují slevy.
 

Bio a bezlepkové produkty

Bio a bezlepkové produktyFirma Doves Farm je proslulá svou specializací na bio a bezlepkové výrobky, které jsou považovány za produkty nejvyšší kvality.


[ ^ nahoru ^ ]