Intolerance na laktózu

Intolerance na laktózu je prastarý fenomén, který popsal již Hippokrates více než 400 let př. n. l. po jeho bolestivé reakci žaludku a střev po požití sýra a mléka.

Nesnášenlivost mléčného cukru je způsobena nedostatkem enzymu laktázy, který laktózu štěpí.

Intolerance na laktózu

Po konzumaci mléčné bílkoviny se náš imunitní systém aktivuje a začne vytvářet proti mléčné bílkovině protilátky. Při této alergické reakci se uvolní z buněk histamin, který poškozuje organizmus, resp. jednotlivé orgány a začínají se objevovat projevy, jako jsou ekzém, křeče, bolesti břicha, únava apod.

Tato alergická reakce patří do stejné kategorie jako alergie na pyly.

Typické příznaky intolerance na laktózu

  • problémy s trávením, pocit plnosti, nadýmání, bolest v oblasti břicha, průjem, zácpa
  • celková nevolnost, bolest hlavy, migréna, únava, bolest svalů
  • chudokrevnost, úbytek na hmotnosti
  • ekzémy, kožní problémy, akutní či chronická kopřivka
  • kašel, pískoty, dušnost, rýma, postižení spojivek, zahlenění

Vaše dotazy na laktózovou intoleranci

Proč můj organizmus nesnese mléko a proč lidí s tímto problémem přibývá?

Z hlediska celosvětové populace je tento problém komplexní. Přibližně 70 % lidí má nějaké reakce, ne sice okamžité, ale mají určitá podezření na tento problém.

Důvodů je několik: trávení je přetíženo nesprávnou výživou, chemikálie, konzervanty a aditiva v jídle, upravované a zmrazované potraviny, používaní léků apod.

Jsou tyto problémy genetické a jaké obtíže jsou typické?

Genetické předpoklady na intoleranci, nebo dokonce alergii na laktózu mohou být, otázkou však zůstává, zda problém skutečně propukne. Dispozice na alergie je dědičná, tedy i alergie na mléčnou bílkovinu má genetický základ.

Ale intolerance je věc, která je v rámci výzkumu problém životního stylu a taky můžou vplývat na psychické obtíže, které začínají pozvolna, únava, vyčerpanost, podrážděnost, hyperaktivita u dětí, neklid, ztráta motivace apod. Takže intolerance není geneticky podmíněná, protože reakce se objevuje někdy až do 30 hodin od požití určité potraviny.

Potíže může způsobit i zdravá potravina, např. jablíčko nebo banán, ale taky brambory, vaječný bílek apod.

Jaké jsou typické obtíže u intolerance na laktózu?

Obvykle to začíná typicky, a to obtížemi s trávením, ale i nespecifickými obtížemi, jako jsou bolesti hlavy, kožní vyrážka, suché sliznice, náchylnosti k infekcím, ale i autoimunitními nemocemi, typický je např. atopický ekzém.

Proč mám někdy více a jindy méně potíží? Přetrvávají tyto problémy po celý život, nebo je šance se jich zbavit?

K první otázce to je jasné, člověk a jeho zdraví je komplex duševní, tělesné pohody, tak psychika člověka, může být první spouštěč problémů. Intolerance na laktózu vplývají ne jenom na množství konzumovaného mléka, ale i skladba jídla a technologie úpravy potravin.

Alergie na laktózu se bohužel nedá zvrátit, ale dá se dostat do tzv. „klidového stavu“.

Když má střevo možnost se zotavit, nastane i zlepšení celkového stavu organizmu a metabolizmu.

Je nedostatek vápníku rizikem, když nemůžu mléko a žádné mléčné produkty?

Riziko nedostatku výživných látek je při chronických potížích s trávením mnohem větší než při vyloučení mléka.

Výborným zdrojem vápníku a bílkovin jsou luštěniny, zelenina, byliny, ořechy a semena (např. sezam, mák).

Proč mám pořád nafouklé břicho?

Typickou vlastností laktózy je, že váže vodu. Pokud se laktóza nerozkládá a dostává se do tlustého střeva nerozštěpená, proudí ve střevech velké množství vody a následkem toho vznikají průjmy. Dále se můžou tvořit plyny, které způsobují nadýmání. Tak dochází k poškození střevní sliznice a střevní mikroflóra se dostává do nerovnováhy.

Produkty látkové výměny (odbourávání) mohou pronikat střevní stěnou do krve, a tak se dostat do celého organizmu.

Co je mléčná bílkovina a kde se nachází?

Existují dva základní typy mléčných bílkovin: kasein a bílkoviny syrovátky.

Kasein a alfa – latko – albumin jsou vůči teplu velice odolné. Mléčná bílkovina se skrývá za mnoha výrazy:  mléčná bílkovina, kasein, beta-laktalbumin, alfa-laktalbumin. Obsahují ji všechna sušená mléka, kyselá syrovátka, sladká a zakysaná smetana, máslo.

Vhodné jsou: kyselina mléčná, bakterie kyseliny mléčné, laktát, mléčný cukr.

Co dělá mléčný cukr v potravinách a kde se nachází?

Vlastnosti mléčného cukru jsou důležité v potravinářském průmyslu, protože zajišťují konzistenci, příjemné kousaní a slouží jako levný nosič.
Mléčný cukr se skrývá pod mnoha výrazy: laktóza, laktáza, mléčný cukr, sušené mléko, sladká a kyselá syrovátka, smetana, sušená smetana, máslo, sladidla, zakysaná smetana, ale nacházíme ho i v mastných výrobách.

Tělu prospěšné jsou: mléčná bílkovina, kyselina mléčná, bakterie kyseliny mléčné, zakysané kvašené výrobky, laktát, škroby, zahušťovala.

Co mám tedy jíst a jak jídlo kombinovat, když mám intoleranci na laktózu?

Při intoleranci na laktózu závisí snášenlivost malého množství mléka na skladbě jednotlivých pokrmů. Pokud jsou mléčné výrobky konzumovány zároveň v kombinaci s jinými potravinami, zatěžují střeva méně, než kdyby byly konzumovány samostatně.

Při intoleranci na laktózu přijme organizmus kysané mléčné produkty, jako je jogurt, lépe, neboť obsažený mléčný cukr částečně odbourají jogurtové bakterie. To platí i pro sýry (během výroby sýrů se zbavuje hodně syrovátky) a kysané mléko. Proto by člověk měl být testován a sledován.

Při potvrzení alergie se musí vše vyloučit!

Mohu pít kávu s mlékem?

U alergie se mléko musí úplně vyloučit. U intolerance se vyloučí na dobu kontrolního testu. Doporučuji to vždy konzultovat s nutričním poradcem.

Ani sušená smetana není správnou náhradou. Je vhodné použít sójové mléko nebo smetanu na sójové bázi.

Co mám dělat, když moje léky obsahují laktózu?

U řady medikamentů je mléčný cukr použit jako plnidlo nebo nosič.

Jeho množství je tak nepatrné, že k obtížím může dojít jen v případě extrémní citlivosti. Homeopatické kapsle jsou připravovány na bázi sacharózy, a proto jsou pro Vás nezávadné.

Jaké jsou alternativy mléčných výrobků a mléčného cukru?

Vhodnou alternativou jsou například pomazánky na bázi slunečnicových semen. Výbornou náhradou jsou ovesný a rýžový nápoj. Ovesná smetana je vhodná do těst a dezertů.

Kokosové mléko se hodí na přípravu sladkých pokrmů, ale i na ochucování omáček. V současné době je možnost koupit i produkty s redukovaným obsahem laktózy – jogurty, mléko, které obsahují jenom malý podíl mléčného cukru.

Mandlový nápoj si můžete vyrobit sami doma na zákusky, do ovocných salátů i k müsli.

Rýžový nápoj se vyrábí máčením rýžových zrnek a vymlacováním škrobu. Mléčná bílkovina se zjemňuje rostlinným olejem a vanilkou.

Typickou alternativou za mléko je sójový nápoj nebo sójová smetana, která se získává ze sójových bobů. Má použití jako “klasické mléko“.

Pracovní nabídka

Nabízím spolupráci na projektu potravinové intolerance pro ČR a SR ve spolupráci s laboratořemi a s imunology. Cílem je prevence vůči nemocem, které můžou být příčinou těžko identifikovatelných potíží.

celá pracovní nabídka

Dárkový poukaz

Dárkový poukazDarujte svým blízkým poukaz na vstupní konzultaci v oboru KLINICKÁ VÝŽIVA.
Dárkové poukazy zahrnují slevy.
 

Bio a bezlepkové produkty

Bio a bezlepkové produktyFirma Doves Farm je proslulá svou specializací na bio a bezlepkové výrobky, které jsou považovány za produkty nejvyšší kvality.


[ ^ nahoru ^ ]