Intolerance na lepek

Vědecky je deklarováno, že více než 55 nemocí, které jsou spojovány s lepkem, se nacházející v pšenici, žitu a ječmeni. Odhaduje se, že zhruba 99 % lidí, kteří trpí nesnášenlivostí lepku nebo celiakií, nebylo nikdy vyšetřeno. Své občasné, nebo dlouho přetrvávajíce obtíže považují za samozřejmost, na kterou si již za ta léta zvykli, ale jejich tělu to velmi ubírá na síle, energii, regeneraci a obranyschopnosti a rychleji stárne. Odhaduje se také, že zhruba 25 % celosvětové populace má intoleranci lepku.

Potravinová intolerance - intolerance na lepek

Typické příznaky intolerance na lepek

  • keratosis pilaris (KP, folikulární keratóza) je onemocnění projevující se výskytem drsných hrbolků na kůži, jež bývají nazývány jako tzv. „husí kůže“. Toto onemocnění vzniká v důsledku nedostatku mastných kyselin, vitamínu A a nízké schopnosti střeva absorbovat lepek, který pak střevo velmi zatěžuje a poškozuje.
  • únava, vyčerpání, špatná koncentrace, nízká soustředěnost a okamžitá únava po snědení jídla s obsahem lepku
  • diagnostikované autoimunitní onemocnění, jako je například Hashimotova tyreoiditida (chronický autoimunitní zánět štítné žlázy), revmatoidní artritida, vředová kolitida, Lupus, psoriáza (lupénka), sklerodermie nebo roztroušená skleróza
  • neurologické příznaky, jako jsou závratě nebo pocit ztráty rovnováhy
  • hormonální nerovnováha, jako je PMS (premenstruační syndrom), PCOS (syndrom polycystických ovarií) nebo nevysvětlitelná neplodnost
  • migrény a časté bolesti hlavy
  • diagnóza chronické únavy nebo fibromyalgie (mimokloubního revmatismu)
  • záněty v těle, otoky nebo bolesti kloubů na prstech (haluxy), kolenou a kyčlích
  • výkyvy nálad, častá úzkost, deprese a ADD (porucha pozornosti)
  • problémy horního dýchacího traktu, například záněty dutin, alergická rýma, záněty v uších
  • problémy spojené se špatným vstřebáváním živin – anémie (nedostatek železa a kyseliny listové), osteoporóza, nespavost (nedostatek vápníku)
  • kožní problémy, jako je akné, zánětlivé změny kůže a různé vyrážky

Vaše dotazy na intoleranci na lepek

Proč má dnes tolik lidí problémy s lepkem, když lidé jedli obilí i v minulosti?

Lidé samozřejmě jedli obilí po staletí, ale v minulosti mělo omnoho menší obsah lepku. Na zpracování chleba byl obsah lepku kolem 10 %, ale na základě šlechtění a přípravků vůči škůdcům nyní mouka obsahuje až 50 % lepku. Lepek je směs bílkovin obsažených v obilných zrnech.

Intolerance vzniká na část bílkoviny lepku, která se u pšenice nazývá gliadin, u ječmene hordein a u žita skalin.

Co je celiakie a jak se projevuje?

Celiakie je geneticky podmíněná enzymatická porucha. U žen, kterým byla zjištěna, je větší pravděpodobnost, že ji bude mít i jejich dítě.

Projevy celiakie: hmotnostní výkyvy, mastná objemná stolice, světlé průjmy, plynatost, nafouklé břicho, únava, u dospělých navíc řídnutí kostí, kazivost zubů, bolest kloubů a svalů, cukrovka, kožní problémy. Anémie je také typický projev intolerance na lepek. Toto onemocnění může způsobovat i deprese, infekce, poruchy pohlavních funkcí. Neléčená celiakie může vest i k potratům.

Které potraviny lepek neobsahují a jak mám vařit?

Přirozeně bezlepkové potraviny jsou brambory, kukuřice, pohanka, rýže, proso, sója, jáhly, čočka, hrách, fazole, cizrna, amarant, ořechy a semena.

Bezlepkové potraviny jsou typicky označené symbolem “přeškrtnutého klasu“.

V rámci bezlepkových výrobků již několik let spolupracuji s farmou Doves farma. Na jejich webových stránkách www.dovesfarm.cz najdete množství kvalitních receptů.

Proč jsou bezlepkové potraviny tak drahé?

Jejich výroba je poměrně hodně technologicky náročná, zatím co bílkovina (gliadin) vede k tomu, že po upečení jsou chléb a pečivo hodně nadýchané a vláčné. Jelikož tyto bílkoviny mohou způsobit i smrt člověka, hodnota u nás maximálně povoleného lepku je 10 mg na 100 g sušiny.

Jaký je rozdíl mezi alergií a intolerancí na lepek?

Velmi velký. Alergii Vám zjistí lékař a v ČR do roku 2016 bylo kolem 9 000 lidí se zjištěnou alergií na lepek. Nicméně lidí, kteří mají problémy spojované s lepkem, je mnohem více.

Intoleranci na lepek má až 80 % populace v ČR. To je také důvod, proč jsem se rozhodla dělat plošně testy na intoleranci potravin, a to komplexně formou balíčků testovacích sad. Velkou výhodou je počet odběrových míst pro odběr krve, takže klienti nemusí cestovat do „centrály“ a pro samoplátce je to rychlejší.

Jak se stanovuje diagnostika celiakie a jak diagnostika přes potravinové intolerance?

Celiakie jako diagnózu stanovuje vždy lékař na základě biopsie sliznice tenkého střeva. U dětí je odebrán malý vzorek sliznice a u dospělých je to biopsie klků ze spodní části dvanáctníku.

Intolerance potravin se dá zjistit poměrně rychle a „bezbolestně“ na základě odběru krevního séra na protilátky proti gliadinu, a to na základě tzv. IgG4. Toto vyšetření je komplexní, a proto se řadí do personální diagnostiky.

Proč toto vyšetření neplatí pojišťovna a proč je tak nákladné?

V ČR není zatím žádná pojišťovna, která by proplácela alespoň část nákladů. Pevně věřím, že se to změní, protože na Slovensku již taková pojišťovna je. Pojišťovna Union přispívá pojištěncům na toto vyšetření 70 Euro.

Náklady jsou poměrně vysoké na zakoupení testovacích sad, které se musí objednat ze zahraničí, kde je toto vyšetření  běžné. Dále jsou to náklady na transport krve na imunologii a práci nutričního poradce. Toto je komplex služeb, které jsou všechny zahrnuty v balíčcích testovacích sad.

Když máte diagnostikovanou alergii, tak část nákladů na nákup potravin přispívá Vaše pojišťovna. Toto je nutné vždy konzultovat s lékařem, který Vám určitě poradí, případně s Vaší pojišťovnou.

Potravinové intolerance se bohužel do toho nezahrnují a nákup potravin je na Vás.

Pracovní nabídka

Nabízím spolupráci na projektu potravinové intolerance pro ČR a SR ve spolupráci s laboratořemi a s imunology. Cílem je prevence vůči nemocem, které můžou být příčinou těžko identifikovatelných potíží.

celá pracovní nabídka

Dárkový poukaz

Dárkový poukazDarujte svým blízkým poukaz na vstupní konzultaci v oboru KLINICKÁ VÝŽIVA.
Dárkové poukazy zahrnují slevy.
 

Bio a bezlepkové produkty

Bio a bezlepkové produktyFirma Doves Farm je proslulá svou specializací na bio a bezlepkové výrobky, které jsou považovány za produkty nejvyšší kvality.


[ ^ nahoru ^ ]