Potravinová alergie

Co je potravinová alergie

  • okamžitá reakce organizmu po požití potraviny
  • reakce organizmu do 2 hodin
  • postihuje 2–3 % dospělé populace
  • a dokonce 5–8 % kojenců a dětí do 3 let
  • poměrně rychle se dá vysledovat na základě nutriční anamnézy

Příčiny potravinových alergií

  • genetické vlivy
  • životní styl s převahou stresové zátěže
  • jídelníček (neboť ten se během několika málo posledních generací velmi změnil, jak v množství, podílu jednotlivých potravin, zdrojích potravin i jejich kvalitě)

Možné příznaky potravinové alergie

Potravinová alergie - alergie na potravinyKolika, bolesti břicha
Průjem
Zácpa
Zvracení
Krev ve stolici
Hleny ve stolici
Ekzém
Kopřivka, vyrážka, nehojící se opruzení
Otoky
Pocit pálení v ústech
Časté nemoci dýchacích cest
Časté záněty středouší
Dlouhodobá rýma či kašel
Astma
Nepřibírání
Chudokrevnost
Neklid
Poruchy spánku
Poruchy chování

Diagnostika potravinových alergií

Testy specifických IgE protilátek jsou, obzvlášť u malých dětí, spolehlivé nanejvýš na 50 %. Mohou vycházet falešně pozitivně, kdy se v krvi nachází specifické IgE protilátky proti některé z potravin, ale reálně k alergické reakci na tyto potraviny nedochází.

Proto se dělají komplexní testy IgG na potravinové intolerance, abychom spolehlivě zjistili spouštěcí reakci problematických potravin. Za pomoci výsledků se stanovuje individuální nákupní koš za tzv. „rotační diety“.

Pracovní nabídka

Nabízím spolupráci na projektu potravinové intolerance pro ČR a SR ve spolupráci s laboratořemi a s imunology. Cílem je prevence vůči nemocem, které můžou být příčinou těžko identifikovatelných potíží.

celá pracovní nabídka

Dárkový poukaz

Dárkový poukazDarujte svým blízkým poukaz na vstupní konzultaci v oboru KLINICKÁ VÝŽIVA.
Dárkové poukazy zahrnují slevy.
 

Bio a bezlepkové produkty

Bio a bezlepkové produktyFirma Doves Farm je proslulá svou specializací na bio a bezlepkové výrobky, které jsou považovány za produkty nejvyšší kvality.


[ ^ nahoru ^ ]